Carles Font

Des de Granollers expresso algunes opinions sobre diversos temes: història, actualitat, esports, cultura,...

jueves, septiembre 27, 2007

Qui va matar l'alcalde Viola? EPOCA?


Joaquim Viola va ser un dels darrers alcaldes de Barcelona d'arrel franquista. Val a dir que va ser combatent en la Guerra Civil Espanyola i tenia importants finques a la comarca de les Garrigues. Aquest advocat i registrador de la propietat, tot i que es considerava democratacristià, va ser procurador familiar a Corts per Lleida des de 1967. La seva gestió com a alcalde (entre 1975 i 1976) va ser molt tesmpestuosai va acabar dimitint davant la pressió política del carrer i que el país estava en plena transició. Posteriorment va ser director general d'Administració Local i va fracassar en presentar-se com a independent per Lleida al Senat el 1977.
El 1978 va ser assassinat de forma molt cruel. Aquest és un cas que no s'ha resolt tot i que els signes apunten cap a una organització armada catalana que es deia EPOCA (Exèrcit Popular Català), i que també és força desconeguda ja que mai va reconèixer els seus atemptats i mai s'ha estudiat en profunditat.
A les 8:30 del matí un grup format per quatre persones joves va trucar a la casa del matrimoni Viola que estava al passeig de Gràcia. Pensant que portaven la llet, la muller de Joaquim Viola va obrir la porta i els quatre joves van entrar a casa amb molta violència. Després de lligar a la seva dona, fills i criada van agafar a l'ex alcalde i el van traslladar en una habitació on li van posar una bomba enganxada al pit. Els assaltants els hi van dir que com posar-se en contacte amb ells i que no podien tocar la bomba sinó explotaria. A partir d'aquí ve la confusió: el més provable és que la bomba fos defectuosa tot i que també pot ser que la dona de Viola li intentés treure la bomba. La dona va entrar a l'habitació de Viola i l'artefacte va explotar destrossant els dos. Els quatre joves van fugir ràpidament. Va ser un cas molt semblant al que li va passar setmanes abans a l'empresari Josep Maria Bultó el 9 de maig de 1977.
Es va acusar a EPOCA i es van detenir als suposats quatre culpables, però de seguida se'ls va posar en llibertat en aplicació de la Llei d'Amnistia. Després aquesta llei va ser revocada però al judici dels quatre implicats hi va haver una gran quantitat d'irregularitats i va portar que la Comissió de Drets Humans d'Estrasburg emetès un dictament en contra.
Un dels implicats va ser Jaume Martínez Vendrell (a la foto), un dels membres històrics del Front Nacional de Catalunya. A finals dels seixanta va ser uns dels propulsor d'EPOCA, aquesta banda armada que va actuar en diverses accions però que no reivindicava els atemptats. El 1981 va ser jutjat per la seva implicació en l'assassinat de Bultó i després de Viola. No se'l va considerar autor material sinó coautor per omissió i complicitat en la preparació d'actes terroristes. Mai va complir cap condemna i va fugir a França tot i que quan ja estava malalt va tornar i va ser detingut de nou fins a la seva mort. Un cas que no es va resoldre.

contador web
contador web