Carles Font

Des de Granollers expresso algunes opinions sobre diversos temes: història, actualitat, esports, cultura,...

martes, enero 23, 2007

Apocalypto!!!!!


Ahir vaig veure Apocalypto, el quart llargmetratge com a director de Mel Gibson i el millor que ha fet fins ara. No deixa de ser una pel.lícula d’aventures, com tantes que s’han fet, però amb un ritme trepidant que no decau en cap moment. Potser a alguns els pot frenar que sigui un film que no s’ha traduït (és en llengua maia però amb subtítols) i a més tracta una civilització tan desconeguda com la maia (ara la gent va molt a la Riviera Maya però dubto molt que estiguin enterats pel que va significar aquest imperi que va durar molts anys i que s’extenia pel Yucatán, Chiapas, Guatemala, Honduras i el Salvador).
Un altre dels problemes és el punt de vista de Gibson (que ja li va crear problemes amb La Pasión de Cristo, sobretot als Estats Units). Des de Mèxic s’han escoltat veus que afirmen que Gibson ofereix una visió distorsionada al considerar als maies com uns ‘salvatges’. De fet, Gibson només reflexa la decadència d'un imperi (és una metafòra dels Estats Units actuals).
La pel.lícula té algun toc ‘gore’ però sense exagerar: es veuen sagnants sacrificis, vistos en la impressionant recreació de la ciutat maia i que són mostrats amb molt detall sobretot quan el sacerdot treia el cor als presoners per després fregir-lo i acabar decapitant al pobre sacrificat, com ofrena per calmar al seu déu. Segurament aquest aspecte religiós va ser un dels factors (juntament amb les malalties i la fam) que van portar a la civilització maia al seu enfonsament i a la seva misteriosa desaparició.
El protagonista, Arpa de Jaguar, un indi de la selva, escaparà d’aquest infern després de ser apressat pels maies juntament amb la resta de la tribu. Els últims 45 minuts són espectaculars, amb molt pocs diàlegs i molta acció, on el protagonista vol rescatar a la seva dona embarazada que s'ha quedat amagada anb el seu fill en un pou al costat del que era el seu poblat. És clar que el final està obert a diverses interpretacions.

contador web
contador web